Li Ching-Yuen, chinezul care a trait peste 250 de ani


Atunci când a murit, în 1933, Li Ching-Yuen a fost menţionat de toate marile agenţii de presă, de ziare şi de reviste din întreaga lume. Conform cu propria sa mărturie, pe atunci el avea vârsta de 197 de ani. Totuşi, investigaţiile amănunţite care au urmat morţii sale au scos la iveală faptul că Li uitase data exactă când se născuse. Arhivele oficiale guvernamentale chinezeşti au arătat faptul că data corectă a naşterii lui Li Ching-Yuen a fost în anul 1677, ceea ce ridică vârsta lui în momentul morţii la venerabila cifra de 256 de ani!


 

În numărul din 6 mai 1933 al ziarului New York Times a fost prezentată copia certificatului de naştere a lui Li Ching-Yuen, care atestă vârsta respectivă. Mai mult decât atât, în anul 1930 Wu Chung-chien, decan al departamentului de Educaţie al Universităţii Minkuo din China, a descoperit în arhive actele ce dovedesc faptul că Li s-a născut în anul 1677 şi că Guvernul Imperial Chinez l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 150 de ani şi, mai târziu, cu ocazia aniversării vârstei de 200 de ani. De asemenea, un corespondent al ziarului New York Times scria în 1928 ca mulţi dintre cei mai bătrâni locuitori din regiunile învecinate celei în care trăia Li spuneau că bunicii lor îl cunoşteau foarte bine pe acesta încă de când ei erau copii.
Pe parcursul lungii sale vieţi, Li a fost căsătorit de 23 de ori şi a avut 180 de descendenţi; totuşi, o altă relatare din 1928 îl creditează doar cu 14 căsnicii. În primii 100 de ani ai vieţii a vândut ierburi de leac pe care le culegea el însuşi, iar după aceea a continuat vânzând plantele medicinale strânse de alţii.
Părerea unanimă este că longevitatea ieşită din comun a lui Li Ching-Yuen s-a datorat liniştii, păcii şi calmului său mental, pe care le-a întreţinut pe întreg parcursul existenţei sale. Totuşi, în mod evident Li nu a fost singurul care a dat dovadă de aceste calităţi de natură psihică şi mentală. Au existat şi chiar există numeroase fiinţe umane care întreţin în mod constant o stare profundă de calm şi de echilibru mental, fără să fi trăit însă la fel de mult că Li Ching-Yeung. Prin urmare, explicaţia este în realitate mult mai complexă şi, în opinia noastră, ea constă într-un cumul de factori ce îmbină anumite caracteristici speciale ale ADN-ului lui Li (posibil o mutaţie neaşteptată pe ramura arborelui său genealogic în acel moment), o vitalitate nativă ieşită din comun, o viaţă echilibrată şi mai ales consumul de plante medicinale cu înalte virtuţi energetice şi subtile. Este de asemenea foarte posibil ca Li să fi cunoscut o combinaţie specială de plante sub forma unui elixir sau a unei poţiuni, pe care o consuma cu regularitate şi care i-a putut conferi acea forţă vitală extraordinară, ce a determinat vârsta să matusalemică.

Sursa: http://www.edituradaksha.ro

Lasă un comentariu