Erezii si secte


Sunt numiţi aşa după numele întemeietorului sectei lor, Tudor Popescu, fost preot ortodox în Bucureşti, la biserica Sfântul Ştefan, zisă „Cuibul cu barză”. Ei alcătuiesc singura sectă înfiinţată la noi în ţară din sânul Bisericii Ortodoxe Române.
Tudor Popescu, originar din judeţul Prahova, ca paroh la „Cuibul cu barză”, era un preot zelos şi conştiincios. Însă prin anul 1919 începe să alunece, fiind împotriva cultului sfinţilor. Totuşi, încă pe la sfârşitul anului 1923, susţinea că el nu s-a lepădat de doctrina Bisericii Ortodoxe. Rătăcirile lui se înmulţesc şi se accentuează, mai ales după ce se împrieteneşte şi colaborează cu ierodiaconul D. Cornilescu, molipsit de protestantism .
Acesta îl introduce în literatura protestantă, din care îşi alimentează din ce în ce mai mult predicile. Având darul vorbirii, prin predicile lui patetice atrage tot mai mulţi credincioşi la Biserica „Cuibul cu barză”. Împreună cu D. Cornilescu organizează şi cursuri de seară, adunând credincioşi în fiecare marţi seara la şcoala de lângă „Cuibul cu barză”.
Predicile din biserică şi conferinţele de la şcoală, precum şi publicaţia „Adevărul creştin” şi alte broşuri scoase de Tudor Popescu şi D. Cornilescu, vădeau tot mai mult intenţiile lor de a se înstrăina de Biserica Ortodoxă. Ei începuseră chiar să scoată din serviciile divine rugăciunile şi otpusturile care cuprind ceva din cultul sfinţilor şi al Sfintei Fecioare Maria. Totuşi în teorie susţineau că sunt ortodocşi. În cele din urmă însă, lepădară şi Sfintele Taine, cultul sfintelor icoane etc., devenind cu adevărat sectari.
Sfântul Sinod, sesizat de rătăcirile de la „Cuibul cu barză”, l-a caterisit pe preotul T. Popescu (sentinţa 152 din 2 aprilie 1924). D. Cornilescu rupsese deja orice legătură cu Biserica şi plecase în străinătate, unde se pare că s-ar fi căsă-torit, dând dovadă de câtă vocaţie avusese pentru monahism.
După caterisire, Tudor Popescu a făcut tovărăşie cu anglicanul Adeney, şeful şcolii anglicane din Bucureşti. În această şcoală şi-a fixat activitatea de propagandă, câştigând aderenţi printre care şi câţiva preoţi şi scriitorul D. Nanu. Tudor Popescu a cerut de la Ministerul Cultelor autorizaţie pentru a-şi exercita cultul în libertate. Ministerul Cultelor i-a dat autorizaţia însă numai pentru conferinţe religioase. Dar T. Popescu – pe lângă conferinţe – practica şi diverse acte de cult ca: citiri biblice, rugăciuni, cântări etc., ajungând cu timpul să aibă şi casă de rugăciune.
Tudoriştii rătăcesc cu următoarele:
a) Nu admit cultul sfinţilor, al icoanelor, al crucii, al sfintelor moaşte, socotind că rugăciunile pentru morţi n-au nici un rost;
b) Întrebuinţează Biblia tradusă de D. Cornilescu;
c) Nu admit Sfintele Taine, socotind că nici Botezul nu este o taină, deoarece nu iartă păcatul strămoşesc. De aseme-nea, zic că nici preoţia nu este o taină; oricine poate boteza, cununa etc.;
d) Mântuirea se obţine numai prin credinţa în Iisus Hristos, Care a murit pe cruce pentru păcatele noastre. Credinţa produce naşterea din nou a omului, iar aceasta constă în iertarea păcatelor şi în împărtăşirea cu Sfântul Duh;
e) Mântuirea are trei feţe:
• pentru trecut: iertarea păcatelor şi scăparea de osândă;
• pentru prezent: izbăvirea de sub puterea păcatului;
• pentru viitor: izbăvirea de prezenţa păcatului;
f) Botezul este aplicat şi copiilor, însă nu este o taină, ci doar un simbol.
Alte puncte de credinţă sunt tot la fel cu cele comune tuturor sectarilor. Fiind o sectă prea recentă, n-a ajuns să-şi cristalizeze o învăţătură unitară într-o mărturisire de credinţă mai mult sau mai puţin completă. Doctrina lor este un amestec de învăţături protestante, fără a avea ceva nou şi original. De asemenea, n-au nici o organizaţie proprie, ci doar câteva orga-nizaţii destul de slabe şi puţin numeroase. Cultul constă, ca şi la toate sectele, din predici, cântări, citiri biblice şi rugăciuni .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s