Guvernele din toata lumea ajuta Japonia


Guvernele din intreaga lume au transmis condoleante si au promis ajutoare Japoniei, tara afectata vineri de un megacutremur si de un tsunami devastator.

ONU, UE, Rusia, China si Statele Unite se numara printre cei care ajuta Tokio in eforturile de salvare si reconstructie, relateaza Sky News.

„Michelle si cu mine transmitem cele mai profunde condoleante poporului Japoniei, in special celor care si-au pierdut persoane dragi in cutremur si tsunami”, a declarat presedintele Statelor Unite, Barack Obama.

„SUA sunt pregatite sa ajute poporul japonez in aceasta perioada de grea incercare. Prietenia si alianta dintre tarile noastre este de neclintit”, a adaugat el.

Liderul de la Casa Alba a precizat ca un portavion american se afla deja in Japonia si un al doilea se indreapta spre aceasta tara.

Si China reactioneaza

La randul lor, autoritatile chineze au anuntat ca echipe de interventie, echipamente si medicamente sunt pregatite pentru „a pleca oricand spre Japonia”, desi relatiile dintre Beijing si Tokio au fost tensionate in ultimele luni.

Premierul chinez Wen Jiabao a transmis condoleante guvernului si poporului japonez si a promis „orice ajutor necesar”, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

ONU, UE si Crucea Rosie

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca organizatia „va face totul” pentru a ajuta Japonia, in timp ce UE a precizat ca va „mobiliza toata asistenta adecvata”. Executivul UE, Comisia Europeana, are fonduri alocate pentru situatiile de urgenta si poate mobiliza echipamente si experti in cazul dezastrelor naturale.

La randul sau, Crucea Rosie a anuntat ca a trimis 11 echipe de interventie in zonele cele mai grav afectate si ca a pregatit 20.000 de corturi.

Liderii europeni care au luat parte vineri la summitul UE privind criza din Libia, a declarat ca primele lor ganduri sunt alaturi de Japonia.

„Primul lucru este sa oferim condoleante poporului japonez”, a declarat premierul britanici David Cameron. „Ne-a fost reamintita puterea distructiva a naturii”, a adaugat el.

Si presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca „vrea sa isi exprime solidaritatea cu poporul japonez”. „Vreau sa le transmit tuturor japonezilor ca Franta sta alaturi de voi in aceasta catastrofa groaznica (…). Vom trimite echipe de salvare, avioane, orice este nevoie” a adaugat el.

Elvetia trimite experti in probleme umanitare

Elvetia s-a oferit sa trimita ajutor Japoniei, iar o echipa de experti in probleme umanitare este pregatita sa plece.

Vicepremierul australian Wayne Swan a declarat ca si tara sa este dispusa sa „ajute Japonia in orice fel in aceasta perioada dificila” si a precizat ca ambasada sa a contactat autoritatile pentru a verifica daca cetateni australieni au fost afectati.

La randul sau, Coreea de Sud si-a exprimat solidaritatea si promis „orice sustinere posibila” pentru a ajuta Japonia sa treaca peste aceasta tragedie. 40 de specialisti in interventii de situatii de urgenta sunt pregatiti sa plece spre arhipelagul nipon.

Filipine, tara afectata de valuri seismice mici provocate de cutremurul din Japonia, a anuntat ca incearca sa afle situatia celor aproape 250.000 de filipinezi care traiau in apropiere de epicentrul seismului. Presedintele Benigno Aquino a transmis condoleante tarii si a promis asistenta, in masura posibilitatilor, amintind ca si Tokio a ajutat Filipine in fata mai multor dezastre naturale.

In sudul Asiei, India a transmis condoleante victimelor. „Suntem intristati de pierderea de vieti omenesti si de pagubele mari la proprietati si infrastrucuta”, a anuntat Ministerul de Externe intr-un comunicat, adaugand ca nu exista informatii privind victime in randul celor 25.000 de indieni care traiesc in Japonia.

In Sri Lanka, presedintele Mahinda Rajapakse a declarat ca Japonia este „un prieten foarte apropiat si foarte drag”, iar poporul sau are „o tarie si un curaj incredibile” pentru a depasi acest dezastru.

Si premier pakistanez Yousuf Raza Gilani a anuntat ca tara sa este dispusa sa ajute.

2 gânduri despre „Guvernele din toata lumea ajuta Japonia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s