Cutremur de peste 8 grade Richter in Japonia


Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 urmat de un tsunami a afectat ieri nord-estul Japoniei, provocând moartea a sute de persoane, potrivit datelor furnizate de poliţie, într-un bilanţ provizoriu.
Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi.
O alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, după un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9, înregistrat în nord-estul Japoniei, a anunţat Centrul pentru tsunami în Pacific.

► O replică având magnitudinea de 6,7 a cutremurului puternic care a afectat ieri Japonia s-a produs în largul regiunii Tokyo, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie.
► O alertă de tsunami a fost emisă vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud.
► Autorităţile au avertizat împotriva unor valuri care ar putea ajunge până la şase metri înălţime, iar televiziunea publică NHK a anunţat un tsunami de 4,2 metri înălţime în portul Kamaishi, în prefectura Iwate (nord-est).

„Am fost zguduiţi atât de violent încât a trebuit să ne agăţăm să nu cădem”, a mărturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectată din această prefectură.
„Nu putem să ieşim din clădire deoarece cutremurele nu încetează să se succeadă”, a declarat ea prin telefon pentru AFP.
La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-au clătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.
Zece incendii au fost semnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi, potrivit presei.
Aeroportul internaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul şi a decis să îşi evacueze clădirile.
Televiziunile şi-au oprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.
„Eram în birou, la etajul zece al clădirii. Pereţii au început să se mişte, apoi mobila. Nu am văzut niciodată aşa ceva, mi-e teamă!”, a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborât împreună cu colegii săi la câteva minute după cutremur.

► Patru centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs ieri în largul coastelor de nord-est ale acestei ţări, relatează BBC News Online.
► Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară după constatarea unei deficienţe la un sistem de răcire a unui reactor, relatează postul de televiziune NBC în pagina electronică.
► „Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore”, a precizat Centrul.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

►Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţat presa niponă.
Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.
► O replică puternică a cutremurului s-a produs ieri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.
► şase incendii au fost semnalate la Tokyo în urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia de presă Jiji.

► Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor.
► Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere, oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei
Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.
Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.
► Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.
► în capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi

Bilanţul creşte de la minut la minut

Potrivit serviciilor de poliţie, bilanţul oficial provizoriu era de cel puţin 337 de morţi, 531 de dispăruţi şi 627 de răniţi, după aproximativ zece ore de la cel mai puternic cutremur din arhipelagul nipon, cu magnitudinea de 8,9, care s-a produs la ora locală 14.46 (7.46, ora României).
Pe de altă parte, un al doilea tren a fost dat dispărut, ieri, după trecerea unui tsunami prin prefectura Iwate (nord-est), a anunţat agenţia Jiji, fără să precizeze dacă este un tren de pasageri sau de marfă.

Toate porturile au fost închise

Toate porturile japoneze au fost închise ieri, iar operaţiunile de descărcare au fost stopate, după ce statul asiatic a fost lovit de cel mai mare cutremur consemnat până în prezent şi de un tsunami de zece metri.
Cutremurul de 8,9 grade este al cincilea cel mai mare la nivel mondial în ultimul secol. Tsunami care a lovit ulterior coastele Japoniei a cauzat decesul a sute de oameni şi a măturat totul în cale, inclusiv case, maşini sau vapoare.
„Este o mare dezordine. Toate operaţiunile de descărcare sunt suspendate în regiune. Porturile vor fi închise măcar pentru o perioadă scurtă, până la evaluarea pagubelor”, a afirmat un broker naval.

Pe termen mediu şi lung, analiştii se aşteaptă la o creştere a cererii pentru transport maritim, ca urmare a refacerii stocurilor de cărbune ale centralelor electrice şi a importurilor de oţel şi fier necesare reconstrucţiei.
„Pagubele vor cauza cel mai probabil o cerere mare de materiale de construcţii, inclusiv oţel şi ciment”, a afirmat Thomas Zwick, analist pentru transport naval la compania de brokeraj Lorentzen & Stemoco.
Cutremurul, cel mai puternic din ultimii 140 de ani, pentru care există măsurători în Japonia, a cauzat cel puţin 80 de incendii în oraşe situate în apropierea coastei, potrivit agenţiei nipone Kyodo.

În Japonia sunt cinci-şase mii de români

Numărul românilor din Japonia este de aproximativ cinci-şase mii, potrivit estimării făcute de fondatorul comunităţii româneşti din Japonia, Geo Scripcariu, care a susţinut că, cel mai probabil aceştia sunt bine, bazându-se pe pregătirea societăţii japoneze pentru asemenea momente.

Cel mai probabil, în Japonia sunt astăzi între cinci şi şase mii de români. Ei sunt fie stabiliţi definitiv acolo, fie lucrează temporar acolo”, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Geo Scripcariu.
Acesta a precizat că, aflându-se momentan în România, nu a putut lua legătura cu prea mulţi români din Japonia, în special din cauza problemelor cu reţelele de telefonie şi internet, însă a aflat că familia sa şi alţi apropiaţi aflaţi în zonă sunt bine.
„Nu am aflat vreo veste tristă despre vreunul dintre românii de-acolo. Sigur, asta nu înseamnă că niciun român aflat în Japonia în această perioadă nu a păţit nimic. Sper însă că nu s-a întâmplat nimic grav cu niciun compatriot de-al nostru”, a spus Scripcariu.
El s-a declarat optimist în legătură cu situaţia din Japonia, precizând că se bazează pe lunga tradiţie niponă în gestionarea acestor calamităţi.
„Oamenii de-acolo sunt obişnuiţi cu astfel de tragedii. ştiu să se comporte în astfel de situaţii, să nu intre în panică, sunt educaţi şi instruiţi pentru a reacţiona corect în astfel de situaţii. în plus, trăind destul de des situaţii de acest gen, japonezii au un sistem foarte bine pus la punct prin care se protejează. Anual, de exemplu, există o zi dedicată unor exerciţii foarte serioase în caz de cutremur”, a spus Scripcariu.
El a admis însă că amploarea acestui cutremur a fost una „deosebită”, astfel că, „din nefericire, numărul victimelor este posibil să crească”.
Potrivit lui Scripcariu, cele mai afectate zone au fost capitala Tokyo şi un alt mare oraş aflat chiar mai aproape de epicentrul cutremurului, pe coasta Pacificului. Totuşi, Scripcariu a spus că nu are cunoştinţă de clădiri prăbuşite, ci doar de câteva situaţii punctuale în care tavanele unor clădiri în care se aflau la acel moment oameni s-au prăbuşit.
„Acest lucru denotă atenţia japonezilor la chestiunile de disciplină în construcţii şi, mai mult, faptul că ei au înţeles că ţara lor este una cu intensă activitate seismică. Acest lucru poate ar trebui înţeles şi de instituţiile de profil din România, şi noi, la rândul nostru, o ţară seismică”, a adăugat Scripcariu.
Potrivit acestuia, comunitatea de români din Japonia este formată, în majoritate, din femei. „Cele mai multe dintre acestea sunt tinere venite cu diferite contracte de dansatoare, unele încă valabile. Există însă şi situaţii în care persoanele sunt în semi-legalitate sau chiar în ilegalitate totală din punctul de vedere al documentelor”, a spus Scripcariu, precizând că acestora li se adaugă şi „o importantă categorie de români care lucrează în IT”.
Scripcariu este cel care, în 1998, a fondat prima comunitate de români în Japonia. El a ajuns pentru prima dată în arhipelagul nipon în 1992. în prezent el se află în România, însă familia sa – soţia şi copiii – se află în aceste zile în Japonia.
Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.
Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.
Autorităţile japoneze au înregistrat 40 de morţi şi 39 de dispăruţi, a anunţat Poliţia Naţională, stabilind un prim bilanţ oficial la şase ore de la cutremurul puternic produs vineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s