Ce inseamna coma lui Serban Huidu


„Coma indusă înseamnă că a fost imediat sedat”, explică prof.dr. Alexandru Ciurea, şeful secţiei I Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, „este vorba de o sedare puternică, pentru a-l scăpa de dureri sau pentru ca agitaţia să nu-i agraveze starea. Această sedare puternică poate fi numită şi comă indusă”. După toate datele, spune profesorul, chiar dacă accidentul a fost foarte puternic, la viteză foarte mare, prognosticul este unul favorabil pentru Şerban Huidu. „Nu viteza şi nu impactul sunt importante în astfel de cazuri”, spune şi asistentul universitar Ioana Mândruţă, medic primar neurochirurg la Spitalul Universitar, „căci poţi să cazi şi din picioare şi să te loveşti mult mai rău, important este felul în care se produce impactul cu corpul tău”.

Casca pe care o purta în momentul impactului i-a asigurat protecţia cerebrală, ceea ce nu face insa aceasta este să asigure şi protecţia cervicală. „Pe coloana cervicală în astfel de cazuri se întâlnesc forţe de forfecare foarte puternice, dar faptul că-şi mişcă mâinile şi picioarele arată că nici coloana cervicală nu a fost afectată”, continuă dr. Ioana Mândruţă. La orice situaţie gravă acută, spune ea, primele 24 de ore sunt tranşante. Atunci apar primele complicaţii serioase, se fac toate testele, vezi dacă starea este într-adevăr stabilă, rănitul putând fi conştient acum, dar să-şi piardă conştienţa ceva mai târziu: „Pacientul trebuie sedat, pentru că în felul acesta i se pot face mai bine toate testele, de exemplu i se poate recolta sânge sau i se poate face RMN cerebral care durează un sfert de oră. Imaginaţi-vă ce înseamnă să stai în aparatul de RMN 15 minute când ai dureri mari sau o stare de anxietate puternică”.

Chiar şi în cazul în care testele vor ieşi foarte bine, Şerban Huidu va vedea dacă pericolul într-adevăr a trecut abia după câteva luni sau un an. Traumatismele craniene nu neaprat mari, ci medii, pot avea efecte pe termen lung dramatice. Acestea sunt observate mai întâi de către familie, abia apoi conştientizate de cel la un moment dat rănit: pierderi de memorie, confuzie, greutate în concentrare, ameţeli, schimbări bruşte şi nejustificate de dispoziţie sau depresie, scrie traumaticbraininjury.com. Pe lângă toate acestea, mai poate creşte şi sensibilitatea la zgomote şi lumină, mirosul poate fi pierdut, durerile de cap sunt foarte mari sau poate apărea o încetineală în gândire.

sursa : http://www.realitatea.net/ce-inseamna-de-fapt-coma-lui-serban-huidu-si-ce-poate-pati-in-urmatorul-an_787227.html

Un gând despre „Ce inseamna coma lui Serban Huidu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s