Despre accidentul de la maternitea Giulesti ( 16/08/2010)


O explozie, urmată de un incendiu, s-a produs luni la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Incendiul a fost stins după aproximativ jumătate de oră, iar 11 copii au fost evacuaţi din Secţia de Terapie Intensivă şi transportaţi la mai multe spitale pentru investigaţii.

UPDATE 22.05 Familiile femeilor sau bebeluşilor care se aflau în Maternitatea Giuleşti în momentul exploziei de vineri seară au fost informate de poliţiştii Sectorului 6 că, în curând, vor fi chemate, într-o sală a spitalului pentru a li se comunica situaţia exactă a bebeluşului sau a gravidei de soarta căreia se interesează.

UPDATE 21.50 Directorul de la Spitalul Grigore Alexandrescu, Dan Enescu, a declarat, pentru „Adevărul“: „Cei opt copii sunt în stare deosebit de gravă. Patru au arsuri pe 70% – 80% din suprafaţa corpului şi sunt intubaţi. Ceilalţi patru au arsuri pe 40%-50%. Ei sunt acum la Terapie Intesivă pentru Nou-Născuţi şi sunt operaţi: trebuie să fie curăţate toate ţesuturile deteriorate şi căile respiratorii. Trebuie curăţate toate orificiile care au fost afectate în momentul exploziei.”

„Fiecare minut contează. Sunt şanse foarte mici de supravieţuire pentru ei. Este un caz fără precedent în ţara noastră. Va fi un punct de reper în istorie. Amintiţi-vă cât caz s-a făcut în urmă cu câteva luni când un copil de cinci zile a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului. Acum este vorba de opt copilaşi care nu au nici măcar trei kilograme care au arsuri mult mai grave.  Am înţeles că părinţii sunt foarte agitaţi în faţa spitalului dar trebuie să ne înţelegeţi că acum ne concentrăm toate forţele pentru salvarea copilaşilor. Avem personalul necesar şi aparatura de care avem nevoie pentru asemenea situaţii. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ţine în viaţă“.

În plus, Dan Enescu a informat informaţia conform căreia unul dintre bebeluşii aduşi la Grigore Alexandrescu ar fi decedat.

UPDATE 21.28  Surse neconfirmate oficial au declarat că un al patrulea bebeluş a decedat în urma incendiului din Maternitatea Giuleşti.

UPDATE 21.17 La Spitalul Gr. Alexandrescu a izbucnit un conflict între părinţi şi bodyguarzii care nu le permit accesul în Spital.

Familiile micuţilor strânse în faţa spitalul Grigore Alexandrescu sunt la capătul răbdării: „Vrem să ştim şi noi ceva. De ce nu iese un medic. Au închis uşile şi nu ne spun nimic. Vrem să ştim ce se întâmplă„.

UPDATE 21.05 Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că trei bebeluşi de la Maternitatea Giuleşti au murit, că ei au fost identificaţi şi le vor fi anunţate familiile.

Până acum au fost 8 copii evacuaţi cu arsuri medii şi grave care au plecat către Grigore Alexandrescu. Au fost chemate echipe suplimentare de acasă să se ocupe de ei, au fost mobilizate un număr de incubatoare şi ventilatoare de la Budimex către Spitalul Grigore Alexandrescu„, a declarat Raed Arafat.

Din păcate, au avut loc trei decese de nou-născuţi. Mai mult nu putem să zicem, am văzut încercări de resuscitare reuşite şi nereuşite. Acum se prăgăteşte spitalul să stăm de vorbă cu familiile şi să fie identificaţi. Nu am vrut să anunţăm decesele fără să ştim care sunt familiile. ”

„Am început să evacuăm gravidele care erau în travalii, evacuăm gravidele în travalii, 7 gravide au fost trimise la Filantropia. Decizia noastră finală a fost evacuarea totală a ce a rămas în spital. Fiecare mamă cu copilul ei vor fi evacuate la spitalele care au zis că le primesc. Evacuarea celor care nu se află în stare critică. Am transferat opt copii, dintre care unii erau în stare critică.

Familiile vor fi acum anunţate. Este o tragedie! Probabil că în urma anchetelor, mâine dimineaţă vă vom da mai multe date.”, a adăugat Arafat. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 va demara o anchetă pentru stabilizarea cauzelor tragediei.

La faţa locului sunt cinci ambulanţe de prim ajutor, cinci autospeciale de transport pacienţşi, patru autospeciale de urgenţă, o ambulanţă de trabsport neonatal, un echipaj de descarcerare şi mai multe ambulanţe Sabyc

UPDATE 21.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, pentru adevarul.ro, că trei bebeluşi au murit în explozie, iar alţi opt au arsuri grave şi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

UPDATE 20.50:

„Toate gravidele aflate în travaliu în momentul izbucnirii incendiului au fost transportate la alte maternităţi din Capitală“, a declarat Anca Onofrei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. Potrivit acesteia, imediat după producerea tragediei, personalul de la Maternitatea Giuleşti a cerut ajutorul altor medici din Capitală. Au sosit imediat la maternitate mai mulţi medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

UPDATE 20.45:

Părinţii aşteaptă disperaţi în faţa intrării de Primiri Urgenţe o veste despre micuţii lor. Nu pot afla detalii decât în momentul în care ajung toţi bebeluşii. Acum a venit al nouălea copilaş.

„Au scos copiii pe geam . Uşile se blocaseră. Era mai rău ca în iad“, spun ei.

UPDATE 20.38:

Surse din cadrul Maternităţii Giuleşti susţin că doi dintre cei trei bebeluşi care au murit arşi se aflau în pătuţuri iar al treilea, pe masă, la ventilat.

UPDATE 20.30:

Surse de la Maternitatea Giuleşti: Incendiul a pornit de la incubator.

Haos la Spitalul Grigore Alexandrescu: mamele copiilor arşi au ajuns aici.

Ele au fost primite de către medicii de la Alexandrescu: „ce căutaţi aici?“. O mamă care doar ce a născut în urmă cu câteva zile, istovită: „Eu fără copilul meu nu plec de aici. Ne-au trimis cei de la Giuleşti. Vrem să ştim ce se întâmplă cu micuţii noştri“. Ea a fost primită în spital.

UPDATE 20.10:

Potrivit unor surse medicale de la Spitalul Grigore Alexandrescu, trei copii au murit.

UPDATE 20.00:

Trei bebeluşi au fost transportaţi până în momentul de faţă la Maternitatea Giuleşti: doi dintre ei au arsuri pe 30-40% din suprafaţa corpului.

UPDATE 19.47:

Potrivit directorului Administraţiei Spitalelor, Marius Savu, o parte dintre copii care se aflau la Reanimare, „au fost intoxicaţi cu fum, dar nu este nimic grav. Ei vor fi transportaţi în acest moment la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti“. El a adăugat că nu sunt copii arşi iar cei acoperiţi cu folie, pe tărgi, care apar în imaginile TV, sunt intoxicaţi cu fum.

Se pare că a incendiul a pornit de la exploxia unei butelii de oxigen.

Subsecretarul de Stat de la Mnisterul Sănătăţii coordonează acţiunea de salvare.

Incendiul a cuprins o suprafaţă de 20-30 metri pătraţi de la Secţia Reanimare, la etajul doi al cădirii.

A fost o explozie. Este flacără deschisă. Zece autospeciale de la ISU se luptă cu flăcările, dintre care patru cu apă şi spumă. La faţa locului s-au deplasat şi mai multe ambulanţe SMURD. Nu sunt răniţi. În momentul de faţă se evacuează copii“, a declarat pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Anca Onofrei.

UPDATE 19.40:

11 bebeluşi născuţi prematur de la Maternitatea Giuleşti sunt transportaţi în acest moment la Spitalele Universitar şi Grigore Alexandrescu.

Copiii au fost consultaţi de o echipă de medici de la Maternitatea Giuleşti cărora li s-au adăugat patru medici specialişti de la Spitalul Floreasca plus echipele SMURD de la faţa locului.

Micuţii au fost consultaţi la etajul unu al spitalului, cu un etaj mai jos decât locul în care s-a produs incendiul.

UPDATE 19.31:

Patru ambulanţe cu patru pacienţi se îndreaptă către Spitalul Grigore Alexandrescu.

Zeci de persoane sunt în curtea spitalului.

UPDATE 19.10:

La faţa locului s-au deplasat agenţii de la Sectorul 6 de Poliţie, conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

2 gânduri despre „Despre accidentul de la maternitea Giulesti ( 16/08/2010)

  1. Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…deoarece e deja imputit..parerea mea, de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum cazul nefericit din maternitatea Giulesti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s