Martorii lui Yehova


Martorii lui Iehova. Aproape toata lumea s-a confruntat cu prozelitismul lor agresiv din usa-n usa! Organizatia pe care acestia o reprezinta, cunoscuta sub numele de Watchtower Bible and Tract Society (W.T.B. & T.S.), este renumita pentru accentul pe care-l pune asupra profetiilor vremii sfîrsitului, însa de mai multe ori profetind gresit sfîrsitul lumii. In acelasi timp, Organizatia Turnului de Veghere exercita un control sever asupra Martorilor lui Iehova si le interzice acestora participarea la activitati sociale cum ar fi sarbatorirea zilelor de nastere, a Craciunului, a Pastelui, sau a Zilei Mamei, sau le interzice salutul drapelului national, votatul, serviciul militar, sau transfuziile de sînge. Prin aceste restrictii Organizatia Turnului de Veghere creeaza un zid de izolare a Martorilor fata de restul societatii.

Trecutul istoric

Organizatia Turnului de Veghere si Societatea Tractatului pretinde cu îndrazneala sa fie singura organizatie pe care Dumnezeu o foloseste în zilele noastre pentru a învata adevarul Lui si a vorbi în Numele Lui. [1] Conform Organizatiei Turnului de Veghere toti ne-Martorii lui Iehova vor fi distrusi la Armaghedon, un eveniment al judecatii divine cu a carui iminenta ameninta tot timpul. Societatea Turnului de Veghere tipareste saptamînal peste 15 milioane de copii ale revistelor ei în 120 de limbi iar peste 5 milioane de Martori ai lui Iehova (cunoscuti sub numele de „pionieri/vestitori”) îi raspîndesc doctrinele în 230 de tari. In cele ce urmeaza vom reda cîteva lucruri elementare pe care fiecare om ar trebui sa le cunoasca despre trecutul si crezurile Martorilor lui Iehova.

Crezuri si doctrine împrumutate

Charles T. Russell (1852-1916) este cel a pus bazele miscarii Martorilor lui Iehova ce. In adolescenta acesta si-a negat traditia prezbiteriana de care apartinea alaturîndu-se putin mai liberalei Biserici Congregationale, grup pe care de asemenea l-a parasit. [2] A negat dumnezeirea Domnului Isus Hristos si învataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice. Fara a poseda vreo pregatire biblica formala, Russell doar a împrumutat si a adaptat diversele învataturi ce erau populare în vremea lui. De pilda, Adventismul este cel ce l-a influentat în negarea iadului, iar un grup dizident al Adventismului condus de N.H. Barbour, i-a stîrnit interesul în studierea profetiilor vremurilor sfîrsitului. Astfel de la Barbour, Russell a împrumutat crezul ca Hristos urma sa se întoarca invizibil pe Pamînt în anul 1874, si ca anul 1914 era anul în care lumea trebuia sa fie distrusa, dupa care se inaugura Mileniul (deci, cei 1000 de ani de domnie literara a lui Hristos pe pamant; n.tr.).

Pretentii aberante

In anul 1879 Russell si-a publicat propria sa revista denumita Zion’s Watchtower and Herald of Christ’s Presence (deci, „Turnul de Veghere si Vestitorul Prezentei lui Hristos”) en care si-a promovat propriile envataturi. Fiindca oamenii au fost atrasi de prezicerile senzationaliste ale sfersitului, organizatia a crescut en numar.

In pofida lipsei sale de pregatire formala en teologie si de cunoastere a limbilor originale, Russell a pretins ca el era singurul care cunostea adevarul, condamnend en mod viguros toate celelalte religii crestine. In consecinta, pastorii mai multor biserici au enceput sa demaste envataturile false ale lui Russell si caracterul sau endoielnic.

Un caracter dubios

Reverendul J.J. Ross este cel ce intai a publicat o brosura en care dezvaluia pretentiile si envataturile false ale lui Russell. Astfel, Ross evidentia ca Russell, „nu a frecventat niciodata scolile superioare, nu stie aproape nimic despre filozofie, despre teologia istorica sau sistematica si este complet ignorant en ce priveste limbile biblice (greaca si ebraica). „[3] Fara succes, Russell a encercat sa opreasca raspendirea acestor informatii demascatoare prin a-i intenta proces pentru calomnie reverendului Ross. Insa, Russell nu doar ca a pierdut procesul, dar s-a si facut vinovat de sperjur en tribunal, mintind sub depunere de jurament ca poseda cunostinte ale limbii grecesti, pentru ca la urma sa recunoasca ca afirmatiile privitoare la el facute en brosura erau adevarate. [4]

In anul 1913, din nou fara succes, Russell a dat en judecata ziarul „The Brookly Daily Eagle” pentru calomnie fiindca a fost demascat pentru encercarile frauduloase de a vinde un greu obisnuit la pretul exorbitant de 60 de dolari sacul (35,24 litri) sustinend ca este un „greu miraculos”. [5]

Profetii neemplinite

In ciuda acestor piedici, Russell a continuat sa-i atraga pe oameni cu fantasticele sale interpretari profetice si avertismente dramatice ale unui Armaghedon ce urma sa aiba loc en 1914. Cend anul 1914 a venit si a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Insa en anul 1916 Russell a murit lasendu-si urmasii deziluzionati si stupefiati de prezicerile sale neemplinite. Atunci Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizatiei.

Profetie contra cost

Rutherford (1869-1942) a folosit la rendul sau amenintarea Armaghedonului pentru a-i intimida pe Martorii lui Iehova. Astfel, el a publicat Misterul Incheiat (The Finished Mystery), o carte en care a prezis ca en 1918 Dumnezeu va nimici bisericile si milioanele lor de membrii, dupa care en anul 1920 toate regatele lumii vor fi cuprinse de anarhie. [6] Rutherford sustinea ca singura modalitate de a scapa de judecata iminenta si de nimicire era de a se intra en rendurile organizatiei Turnului de Veghere.

Teama de Armaghedon i-a motivat pe Martori sa se straduiasca exemplar en a vinde cartile lui Rutherford si restul de literatura a Turnului de Veghere. Cend au esuat prezicerile din 1918 si 1920 Rutherford a stabilit o noua data entr-o alta carte intitulata Milioane ce traiesc acum nu vor muri niciodata (Millions Now Living Will Never Die), tiparita en 1920. In aceasta se envata ca mileniul urma sa se inaugureze en 1925 si ca sfinti ai Vechiului Testament ca, Avraam, Isaac, Iacov si David trebuiau sa envieze. Ca prin urmare Societatea Turnului de Veghere a trecut la construirea unei luxuriante resedinte de tip spaniol botezata Beth-Sarim (adica, „Casa Printilor”), chipurile en scopul gazduirii patriarhilor. Intre timp Rutherford s-a mutat dupa bunul plac en aceasta uriasa vila. De asemenea en timpul marii crize din 1930 Rutherford a condus o foarte scumpa masina noua en timp ce Martorii lui Iehova de rend vindeau brosuri si reviste din usa-n usa si lucrau pe terenurile Bethelului pentru 10-15 dolari pe luna. [7] La sase ani dupa moartea lui Rutherford survenita en 1942 sfintii Vechiului Testament enca nu se entorsesera, astfel ca Societatea a vendut en taina „Beth Sarim”-ul, encheind un capitol jenant din istoria ei profetica. [8]

Falsificarea Bibliei

Sub conducerea lui Nathan H. Knorr (1905-1977) Societatea Turnului de Veghere a renuntat pentru o vreme la stabilirea/prezicerea de date si a apelat la o strategie diferita. Fiindca multe dintre envataturile lor erau infirmate cu usurinta de versete cheie ale Bibliei, Versiunea King James, Knorr si-a propus sa publice o Biblie diferita pe care Martorii sa o utilizeze. Astfel, Biblia Societatii Turnului de Veghere numita The New World Translation (NWT) (Traducerea Lumii Noi), modifica brutal multe din versetele care demonstrau erorile doctrinei Turnului de Veghere. Cel mai notoriu exemplu al acestor falsificari este Ioan 1:1, care en Versiunea King James (atet a Bibliei de limba engleza cet si orice alta limba) declara cu claritate dumnezeirea lui Isus „Cuventul era Dumnezeu”, ensa fiindca Turnul de Veghere neaga dumnezeirea lui Hristos, Traducerea Lumii Noi reda acelasi verset sub forma, „Cuventul era un dumnezeu”.

Un alt exemplu se gaseste en cartea Vechiului Testament, Zaharia, la capitolul 12, versetul 10. Iehova Dumnezeu vorbeste aici si spune „esi vor entoarce privirile spre Mine, pe care L-au strapuns”, o referire profetica evidenta la crucificare. Fiindca emplinirea de catre Isus a acestei profetii arata ca El este Iehova Dumnezeu, Societatea Turnului de Veghere a schimbat acest verset en Traducerea Lumii Noi pentru a reda, „ei vor privi la Acela pe care l-au strapuns”, eliminend en felul acesta o alta referire la dumnezeirea lui Isus Hristos. Societatea a mai operat schimbari similare la multe alte versete care privesc dumnezeirea lui Hristos (vezi, Coloseni 1:16-20, Tit 2:13, Evrei 1:8). De asemenea, au mai fost modificate versetele care demasca envataturile false ale Societatii Turnului de Veghere asupra unor subiecte ca, realitatea pedepsei vesnice (Matei 25:46) si personalitatea Duhului Sfent (1Corinteni 14:14-16; 1Timotei 4:1; Iuda 19). In felul acesta Societatea Turnului de Veghere ofera Martorilor lui Iehova si potentialilor ei convertiti impresia ca Biblia sprijina envataturile ei eronate.

In acelasi timp, comitetul de traducere al versiunii Lumii Noi a fost tinut la adapostul anonimatului, fara endoiala cu scopul de a-i acoperi lipsa completa a creditelor teologice. Nici unul din oamenii care au lucrat la acest proiect nu a avut o pregatire oficiala en limbile biblice, cu exceptia lui Frederick Franz. Acesta a fost presedintele comitetului si a studiat timp de doi ani greaca la Universitatea din Cincinnati fara totusi a absolvi, iar en ebraica a fost doar un autodidact. [9] Dupa moartea lui Knorr, Franz a devenit noul presedinte al Turnului de Veghere.

Intimidarea si lipsa de integritate

Din anul 1960 pena en 1966 rata de crestere a organizatiei a encetinit considerabil. In momentul respectiv Societatea a introdus en circulatie o noua carte si a stabilit o noua data pentru sfersitul lumii. In Viata vesnica en libertatea Fiilor lui Dumnezeu (1966), de Vicepresedintele Franz (1894-1992), se concluziona ca toamna anului 1975 va marca enceputul celei de-a saptea perioade a istoriei omenirii. Societatea a avut grija de aceasta data sa evite publicarea unei preziceri clare, ensa mesajul pe care-l transmitea era destul de clar pentru Martorii lui Iehova de pretutindeni – Armaghedonul trebuia sa vina curend. In consecinta, au fost dintre aceia care en anul 1974 si-au vendut casele si proprietatile si au primit laude din partea liderilor pentru initiativa lor. [10]

Numarul membrilor a crescut cu miile pena ce a venit anul 1975 si a trecut. Atunci multi Martori au enteles ca Dumnezeu nu conducea Societatea Turnului de Veghere si au parasit-o. Liderii Societatii au refuzat sa recunoasca ca au gresit en privinta anului 1975 si en schimb au comunicat membrilor deziluzionati pur si simplu, „sa-si ajusteze punctul de vedere”. [11]

Demascarea prezicerilor false ale Societatii Turnului de Veghere a creat endoieli si preocupari fata de organizatie. Societatea a raspuns atunci publicend articole si carti en care se admitea ca s-au facut greseli en prezicerile istorice si envataturile doctrinare ale organizatiei. Insa au scuzat aceste erori atribuindu-le failibilitatii omenesti si subliniind ca Societatea n-a pretins niciodata ca este inspirata de Dumnezeu. [12] Aceasta constituie o nerusinata enselaciune devreme ce numerele din trecut ale revistelor Turnului de Veghere sent denumite „mesajul lui Dumnezeu”, redend endrumarile lui Iehova entre ghilimele. Un numar recent al Turnului de Veghere din 1 August 1995 afirma ca, „Iehova esi envata poporul Sau endeosebi prin intermediul unui studiu saptamenal al Bibliei pentru care se foloseste Turnul de Veghere ca si ajutor”. [13]

In anul 1943 Presedintele Turnului de Veghere Frederick Franz empreuna cu Presedintele Nathan H. Knorr au depus en tribunal urmatoarea marturie sub prestare de jurament privitoare la provenienta directa de la Dumnezeu a continutului Turnului de Veghere.

Depozitia lui Frederick W. Franz din cazul „Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society”, din 1943, sectiunile nr. 2596-2597, pag.866, reda urmatoarele:

Intrebare: Totusi Iehova Dumnezeu este acum editorul publicatiei (este vorba de revista „Turnul de Veghe”), nu?

Raspuns: Astazi El este editorul publicatiei.

Intrebare: De cet timp El este editorul publicatiei ?

Raspuns: De la enceputul ei, el a calauzit-o.

Depozitia lui Nathan Homer Knorr din cazul „Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society”, din 1943, sectiunea nr.4421, pag.1474, continua:

Intrebare: In realitate, ea (publicatia „Turnul de Veghere”) este prezentata en mod fatis drept Cuventul lui Dumnezeu, nu?

Raspuns: Da, ca si Cuvent al Sau.

Intrebare: Fara nici un fel de credite?

Raspuns: Asa este.

Din nefericire multi oameni sent inconstienti de aceste realitati daunatoare iar Martorii continua sa creasca en numar distribuind cantitati masive de literatura enselatoare. In ciuda esecurilor din trecut si a declaratilor recente ca nu ar fi inspirata, Societatea Turnului de Veghere enca pretinde o loialitate desaversita si continua sa prezica ca Armaghedonul este iminent aducend anihilarea certa a tuturor celor ce nu se alatura organizatiei, ori ei parasesc rendurile. Chiar avend o istorie denaturata de manipulari si profetii false, Societatea Turnului de Veghere continua sa pretinda ca este singura „organizatie” care envata adevarul.

Crezuri doctrinare

Cend o organizatie ca „Watchtower Bible and Tract Society” pretinde ca este singura religie adevarata si singura sursa de envatatura biblica corecta noi trebuie sa-i examinam crezurile cu mare grija. Daca doctrinele ei sent adevarate, atunci acestea se vor regasi en Biblie, iar envataturile ei ar trebui sa fie consecvente si sa nu se schimbe an dupa an. Cu toate acestea Martorii de Iehova neaga sau deformeaza multe dintre envataturile fundamentale ale Bibliei, crezurile acestora intra en conflict cu cele ale crestinilor ortodocsi din toate veacurile. Priviti la urmatoarele comparatii.

Natura lui Dumnezeu. Biblia ne envata ca exista doar un singur Dumnezeu adevarat (Isaia 43:10-11; 44:6,8). Tatal, Fiul si Duhul Sfent sent identificati ca fiind Persoane distincte dintr-o Dumnezeire triunita (Mat.3:16-17; 2Cor.13:14). In entreg Noul Testament Fiul si Duhul Sfent, cet si Tatal, sent en mod separat identificati ca fiind Dumnezeu. Fiecare poseda atribute divine si actioneaza ca Dumnezeu (Fiul: Marcu 2:5-12; Ioan 20:28; Evrei 1:8; Duhul Sfent: Fapte 5:3-4; 2Cor.3:17-18).

In contrast, Societatea Turnului de Veghere neaga natura trinitara a lui Dumnezeu si envata ca un asemenea crez este inspirat de satana. [14] In schimb, envata ca Iehova, numele singurului Dumnezeu adevarat, corespunde doar lui Dumnezeu Tatal. In plus, Societatea neaga si ca Isus este Dumnezeu (vezi, punctul urmator din aceasta brosura). Apoi, neaga ca Duhul Sfent este o persoana si en schimb sustine ca el este doar o forta activa a lui Dumnezeu, asemenea electricitatii. [15]

Isus Hristos. Biblia envata ca Isus este Dumnezeu venit en trup si Creatorul tuturor lucrurilor (Ioan 1:1-3,14; Col.1:16). Desi nu a fost niciodata mai prejos de Dumnezeu, la timpul potrivit El si-a pus deoparte gloria pe care o avea la Tatal si s-a embracat en natura umana (vezi, Ioan 17:3-5; Filip.2:6-11; Col.2:9). Dupa moartea Sa Isus a enviat trupeste din morment s-a aratat ucenicilor si a fost recunoscut en trupul Sau de peste 500 de oameni. Acest fapt a fost crucial atet pentru mesajul cet si pentru credinta bisericii primare (Luca 24:39; Ioan 2:19-21; 1Cor.15:6,14).

In contrast, Societatea Turnului de Veghere neaga dumnezeirea lui Isus Hristos si envata en schimb ca Isus este o fiinta creata. La enceput, El era arhanghelul Mihail care mai terziu s-a nascut ca om perfect. Martorii lui Iehova cred ca dupa ce Isus a fost engropat, Dumnezeu a destramat trupului Lui fizic. Apoi, Isus a fost enviat ca si creatura spirituala si a fost „materializat” entr-un trup de carne si oase pentru a se face vizibil. Intors acum en ceruri El e din nou recunoscut ca fiind arhanghelul Mihail. [16]

Mentuirea. Biblia envata ca doar jertfa de ispasire a lui Hristos este cea care rezolva problema omeneasca a pacatului. Cend a fost rastignit pe cruce, Isus Hristos a luat asupra Lui toate pacatele persoanale ale tuturor oamenilor, din trecut, prezent si viitor (1Petru 2:24) si ca si Dumnezeu si om perfect El a endeplinit cu desaversire cerintele dreptatii lui Dumnezeu (Rom.3:22-26). Ca prin urmare, toti care-l primesc pe Isus printr-o credinta sincera (Ioan 1:12; Fapte 16:31), pot fi iertati si declarati neprihaniti reintrend en partasie cu Dumnezeu (2Cor.5:21, Evrei 7:24-26).

In contrast, Societatea Turnului de Veghere sustine ca doar un grup de elita al Martorilor lui Iehova cunoscuti sub numele de „cei 144.000”, sau ca fiind „cei unsi”, poseda en prezent neprihanirea lui Hristos. Doar cei 144.000 sent nascuti din nou si se pot astepta sa domneasca cu Hristos en ceruri. Pentru restul numeros al Martorilor lui Iehova cunoscuti sub numele de „celelalte oi”, sau de „marea multime”, jertfa de ispasire a lui Hristos ofera acestora doar sansa mostenirii vietii vesnice pe pament. [17]

Insa, Biblia envata ca noi sentem mentuiti prin har, fara nici un fel de fapte facute en justificare de sine. Mentuirea este darul lui Dumnezeu. Noi nu putem face nimic pentru a contribui la mentuirea noastra deoarece fara Isus Hristos noi sentem „morti en pacatele noastre” (Efeseni 2:1-9).

In schimb, Societatea Turnului de Veghere sustine ca noi trebuie sa ne dobendim mentuirea noastra, aceasta „depinzend de faptele omului”. Omul trebuie „intai sa se alature organizatiei lui Iehova pentru mentuire” [18] si dupa aceea sa se supuna la tot ceea ce aceasta envata. In acest fel, relatia cu organizatia Martorilor lui Iehova este prezentata drept baza mentuirii si nu o relatie personala cu Isus Hristos.

Duhul si pedeapsa eterna. Biblia envata ca duhul omului continua sa existe si sa fie constient dupa moartea trupului (Luca 16:19-31; 2Cor.5:6,8; Filip.1:23-24; Apoc.6:9-11). De aceea, ea spune ca aceia care au respins darul vietii vesnice dat de Dumnezeu, vor suferi o pedeapsa vesnica constienta (Mat.25:41,46; Apoc.14:10,11; 20:10,15).

In schimb, Societatea Turnului de Veghere neaga pedeapsa eterna si sustine ca omul nu are un spirit (sau, duh) care continua sa existe dupa moartea trupului. Martorii cred ca moartea pune capat oricarei existente constiente. Iadul, spun ei, se refera la morment si la cei care en final vor fi judecati de Dumnezeu si care vor fi anihilati encetend astfel pur si simplu sa mai existe. [19]

Biblia. Biblia envata ca ungerea Duhului Sfent este cea care-l face en stare pe fiecare crestin sa enteleaga Cuventul lui Dumnezeu si sa-l aplice cum se cuvine en viata lui (Ioan 16:13; 1Ioan 2:27).

In schimb, Societatea Turnului de Veghere envata ca Biblia poate fi interpretata doar de catre Societatea Turnului de Veghere si ca nici un om nu poate afla adevarul aparte de aceasta. [20]

Contradictii si schimbari spectaculoase de crez

Societatea Turnului de Veghere pretinde ca este organizatia lui Iehova si singurul canal al lui Dumnezeu de endrumare spirituala pentru zilele noastre. [21] In acelasi timp se subliniaza ca Biblia este o „carte organizationala” care nu poate fi enteleasa de indivizi izolati indiferent de cet de sinceri sent. Insa, cum am putea oare sa ne encredintam destinul nostru etern unei organizatii care en scurta ei existenta a acumulat un trecut atet de rusinos de contradictii si schimbari doctrinare bruste? Pentru edificare, priviti la urmatoarele exemple ale vesnic schimbatoarei teologii a Turnului de Veghere.

In anul 1975 Societatea Turnului de Veghere a envatat ca omul din pilda semintei de mustar care seamana samenta (Matei 13), nu este altul decet Satana. Mai terziu, en cursul aceluiasi an Societatea Turnului de Veghere a envatat ca semanatorul era Isus. [22]

O entemplare similara s-a petrecut en 1978 cend Societatea Turnului de Veghere identifica pe „Alfa si Omega” din Apocalipsa 22:12-13 ca fiind Iehova (adica, Dumnezeu Tatal), iar dupa aceea, cinci saptameni mai terziu a sustinut ca aceste versete se refera la Isus. [23]

Incapacitatea Societatii Turnului de Veghere de a interpreta corect Biblia se vede cel mai clar en schimbarile ei spectaculoase de crez. Adica, putem vedea organizatia Martorilor lui Iehova envatend, odata, pozitia A apoi pozitia B si sustinend ca Dumnezeu le-a dat o „lumina noua”. Cu toate acestea, mai terziu organizatia revine la vechile envataturi (pozitia A), iar en unele cazuri trece din nou la pozitia B. Iata ceteva exemple. Avem intai subiectele asupra carora au oscilat en crezuri, apoi mai jos, anii en care s-au observat schimbarile.

Invierea oamenilor Sodomei

1879 – Vor fi enviati.
1952 – Nu vor fi enviati.
1965 – Vor fi enviati.
1988 – Nu vor fi enviati. (!?) [24]

„Domnul” din Romani 10:12-16

1903 – „Domnul” se refera la Isus.
1940 – „Domnul” se refera la Iehova.
1978 – „Domnul” se refera la Isus.
1980 – „Domnul” se refera la Iehova. [25]

„Stapenirile cele mai enalte” (sau, „dregatoriile”; n.tr.) din Romani 13:1

1916 – „Stapenirile cele mai enalte” se refera la guvernele lumii.
1943 – „Stapenirile cele mai enalte” se refera la Iehova Dumnezeu si la Isus Hristos.
1964 – „Stapenirile cele mai enalte” se refera la guvernele lumii. [26]

Despartirea „oilor” de „capre” (Matei 25:31-46)

1919 – se va petrece dupa vremea necazului.
1923 – se petrece acum, enainte de vremea necazului.
1995 – se va petrece dupa vremea necazului. [27]

Concluzie

In lumina datelor de mai sus am putea oare sa ne encredem en Societatea Turnului de Veghere si literatura ei ? Am vazut ca a profetit fals sfersitul lumii de cel putin 6 ori si ca a folosit aceste preziceri pentru a-si intimida adeptii.

Biblia ne avertizeaza spunend ca vor veni multi profeti falsi ce vor pretinde ca vor vorbi en numele lui Dumnezeu (Matei 7:15; 1Ioan 4:1). Din fericire, tot ea ne ofera testele practice pentru identificarea profetilor falsi. In Deuteronomul 18:21-22 ne este spus ca cel ce pretinde ca se exprima ca profet al lui Dumnezeu si prezice ceva ce nu se emplineste este un profet fals.

Poate ca vei zice en inima ta: ,,Cum vom cunoaste cuventul pe care nu-l va spune Domnul?” Cend ceea ce va spune proorocul acela en Numele Domnului nu va avea loc si nu se va entempla, va fi un cuvent pe care nu l-a spus Domnul. Proorocul acela l-a spus din endrazneala: sa n-ai teama de el. (sa nu-l asculti; n.tr.)

Conform Bibliei, o singura profetie falsa el face pe cel ce o exprima sa fie un profet fals. Dupa acest test, profetiile neemplinite ale Societatii Turnului de Veghere din 1914, 1915, 1918, 1920, 1925 si 1975 dovedesc fara tagada ca ea este un profet fals.

De asemenea, aceasta grupare religioasa si-a schimbat frecvent doctrinele ei si si-a contrazis crezuri sustinute anterior, en tot acest timp sustinend ca este singura organizatie de pe pament ce detine adevarul. Poate lucrul acesta sa fie caracteristic lui Dumnezeu, perfectiunii si sfinteniei Sale?

Nu intentionam nici sa-i ridiculizam si nici sa-i jignim pe Martorii lui Iehova. In general se poate observa ca sent oameni sinceri, devotati. Intr-un fel acestia sent mai degraba asemenea oilor pierdute decet lupilor rapitori deoarece sent amagiti de catre o organizatie cu un trecut de profetii si doctrine false. Intr-adevar, Martorii lui Iehova cred ca daca parasesc Societatea Turnului de Veghere vor fi nimiciti la Armaghedon. De aceea, ei au nevoie de dragostea si compasiunea noastra. Dorinta noastra en ce-i priveste pe ei, cet si pe altii, este ca sa ajunga la o cunoastere adevarata a ceea ce Biblia envata si la o entelegere a faptului ca mentuirea este un dar pe care Dumnezeu ni l-a dat. Doar printr-o legatura personala cu Isus Hristos i se poate garanta vreunuia dintre noi, iertarea si viata vesnica !

4 gânduri despre „Martorii lui Yehova

 1. Bine scris.
  In foarte multe ai dreptate.(mai ales in istoria lor)
  Cu credinta lor am o singura precizare. Cum la noi crestini si la ei sunt persoane care au gandiri diferite. („Daca este ceva frumos, nu este strict sa fie adevarat.”-citat) Deci, sunt scrieri care chiar sunt adevarate, dar sunt care nu. Cu asta atat vreau sa explic cum este cu mancarea. Degeaba spui ca este buna sau rau, daca nu gusti prima data. Si Mohamedani spun, crestinismul este o prostie, etc
  Da. Eu sunt crestin, si asta raman.
  Este treaba lor, cum gandesc, cum cred.
  Omul asa a fost creat, este lasat lui in ce crede, si ce gandeste.
  Dar, cum exista diferente intre diferite religii( Chiar despre religii vorbesc acum) si fiecare zice, ca al lui este perfect, si asa sunt diferente la secte. Mie personal imi pare rau de ei, ca sunt asa de influentabili. Cu traducerea Bibliei atat am de commentat, nici acum nu este tradus Biblia perfect. Fiecare a tradus dupa ce a inteles din el . Si asta e frumusetea Bibliei si a limbilor ce se vorbesc pe lume.
  Inca odata felicitari, dar atat vreau sa mai spun. Totdeaunea trebuie sa uitam si pe partea celalalta a baricadei.
  Simplu.

 2. ILLUMINATI DUMNEZEUL BIBLIEI

  Dumnezeul Bibliei nu este Creatorul, Sursa tuturor lucrurilor ci
  este O AUTORITATE MASONICA formata din mai multi lideri + un lider suprem
  care de foarte multa vreme au ca scop controlul si subjugarea umanitatii.
  Acest dumnezeu(AUTORITATEA MASONICA) conduce lumea prin monarhie si religie

  Faptele Apostolilor 7:22
  Moise a învatat toata întelepciunea Egiptenilor, si era puternic în cuvinte si în fapte.

  Moise a fost instruit in Egipt in artele magiei, vrajitoriei, filozofiei simbolurilor si hieroglifelor…
  in scolile initiatice egiptene aceste cunostinte secrete egiptene precum si altele din sistemul de stiinte
  oculte caldeean vor forma, mai tarziu sistemul mistic din traditia Iudaica Kaballah

  Daniel 2:21 El(AUTORITATEA MASONICA) schimba vremurile si împrejurarile; El rastoarna si pune pe împarati;
  El(AUTORITATEA MASONICA) da întelepciune înteleptilor si pricepere celor priceputi!

  Piramida cu varful despartit(PIATRA DIN CAPUL UNGHIULUI) este UN SIMBOL MASONIC
  care il regasim si pe bacnota de 1 dollar.

  DUMNEZEUL BIBLIEI(AUTORITATEA MASONICA)LUCREAZA CU STANDARDE EGIPTENE(Obeliscul din Piata St.Peter din Vatican, Obeliscul din Washington
  Obeliscul de la mormantul lui Ellen G. White, Obeliscul lui Joseph Smith fondatorul religiei mormonilor, piramida
  cu varful despartit de la mormantul lui Charles Taze Russell fondatorul religiei martorilor lui Iehova)
  invatate in scolile initiatice egiptene.

  Matei 21:42
  Isus le -a zis: ,,N’ati citit nici odata în Scripturi ca: ,Piatra(Isus liderul suprem),
  pe care au lepadat -o zidarii(masonii), a ajuns sa fie pusa în capul unghiului(Piramida cu varful despartit de pe bacnota de 1 dollar);
  Domnul(AUTORITATEA MASONICA) a facut acest lucru, si este minunat în ochii nostri?`

  Majoritatea Martorilor Lui Iehova, Adventistilor, Mormonilor…
  nu cunosc faptul ca aceste culte religioase au fost fondate de catre masoni
  tot la fel putini Romani sunt constienti de faptul ca Romania este o tara
  subjugata de catre aceste societati masonice secrete care urmaresc sa robotizeze
  toata societatea pentru a instaura o Noua Ordine Mondiala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s