Shilla, regatul de aur (II)- Cerceii de aur


Capitala regatului Shilla, Kyungju, a beneficiat de bunastarea de un mileniu consolidata de acest regat. Numeroase relicve sunt excavate astazi din mormintele regale, oferind acestei capitale antice un aspect de muzeu in aer liber. Coroane si inele de aur, podoabe pentru gat si incaltari, curele si multe alte artefacte au fost scoase la iveala din aceste morminte, pentru a dezvalui una dintre cele mai impresionante comori ale lumii.

Cerceii de aur descoperiti in sit-ul Chonma, alaturi de coroanele de aur (despre care am vorbit intr-un articol precedent: http://koreafilm.ro/blog/2010/06/shilla-regatul-de-aur-i/ ), sunt considerate un exemplu extraordinar de arta a prelucrarii metalului dezvoltata de cei din Shilla, recunoscute ca atare de lumea istoricilor si arheologilor.

Taehwan (cerceii grosi) sau Sehwan (cerceii subtiri) au devenit tot mai sofisticati, variind ca forma, odata cu evolutia perioadelor istorice. Spre exemplu cei din secolul VI se remarca prin desene delicate, adesea avand decoratiuni din sute de mici granule de aur si piese rosii sau verzi de jad.

Dimensiunile cerceilor grosi ajung la 9 cm in lungime sau chiar mai mult, iar diametrul inelului care ii sustine are 3.5 cm. Pe partea superioara a acestui inel se puteau atarna diverse accesorii cu ajutorul altui inel, astfel incat ii dadea aparenta de greutate. Cu toate acestea, inelul de sustinere este gol in interior, astfel ca nu are greutatea pe care da impresia ca o are.

Foto: secol 6, lungime 8.7 cm, muzeul national seul

Cerceii Taehwan se pare ca erau purtati nu in ureche, ci erau agatati de coroana sau de ornamentele si accesoriile folosite pentru cap, fiind folositi atat de femei, cat si de barbati.
Barbatii purtau varianta mai subtire, sehwan, care aveau inelul de sustinere cu interiorul solid, spre deosebire de cerceii Taehwan ai doamnelor, care aveau interiorul gol.

Foto Great Queen Seondeok: nobili Shilla purtand cercel

Acesti cercei excavati din site ul Pomun-dong, sunt considerati, prin frumusetea desenelor foarte elaborate, cei mai frumosi cercei descoperiti in mormintele regilor Shilla.

Cu un diametru de 3.5 c si in forma carapacei de testoasa, in forma haxagonala acestia sunt punctati de numeroase granule de aur, fiecare cu un diametru de 0.7 mm. In plus, putem observa si cateva frunze desenate, motiv care apare si pe partea inferioara a cerceilor prin folosirea granulelor de aur. Acesti cercei atesta apogeul unei perioade a excelentei in prelucrarea aurului, apogeul atins de cultura aurului n secolele 5, 6, dupa care a cunoscut un declin, odata cu introducerea budismului in Coreea.

Va invitam mai jos sa observati bogatia ornamentala a decoratiunilor podoabelor din Shilla, comparativ cu alte regate coreene ale vremii, cum erau Koguryo sau Paekjae.

De la stanga la dreapta: cercei Koguryo, Shilla, Paekjae

Un gând despre „Shilla, regatul de aur (II)- Cerceii de aur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s