Hwarangii


Au exercitat o adevarata fascinatie asupra istoricilor, si nu numai…

Au urmat un cod al onoarei, adesea asemuit fie cu Bushido, fie cu cel al cavalerilor lui Arthur…

Considerati o organizatie militara, elita Hwarang inca ramane un mister in ce priveste functia exercitata in regatul Shilla, lasand loc la numeroase speculatii.

Ceea ce se stie cu siguranta este faptul ca cei mai renumiti generali Shilla (cum este Kim Yu Shin, pe care il vom urmari pe parcursul serialului Secretele de la palat) si chiar regi au provenit din randurile elitei Hwarang. Acesta reprezinta poate si motivul pentru care Hwarang a devenit un simbol al Coreei, cunoscut sub numele de „cavalerii Shilla”.

In traducerea literara „Hwarang” (Hwa- floare, Rang-tinerete), ar putea fi  redat prin „floarea tinerilor”, acest grup fiind alcatuit din mii de membri, alesi dintre tinerii cu parinti nobili.

Leaderul fiecarui grup era numit Kuk-son. La sfarsitul procesului de educatie candidatii erau nominalizati pentru a deveni Hwarang sau Kuk-seon. Din randurile Kuk-son urmau sa faca parte oficialii guvernamentali, liderii militari, generalii si chiar regii. Procesul de educatie a unui tanar era sustinut de catre rege si dura, in general 10 ani, dupa care tinerii erau inrolati pentru a-si sluji tara. Cu toate acestea, cadetii Hwarang nu faceau parte din cadrele permanente ale armatei. Spiritul Hwarang si curajul lor au contribuit in mod decisiv la unirea celor trei regate.

Academie pentru elitele aristocratice:

Intr-un moment istoric in care amentintarea regatelor din jur (Paekjae, Koryo) impunea gasirea celor mai bune modalitati de pastrare a granitelor, Shilla a dezvoltat aceasta grupare de elita, Hwarang ai caror membri proveneau din randurile aristocratiei, asa cum am mentionat, si erau pregatiti in cadrul unui tip de academie militara.

Wonhwa

Conform datelor istorice (din Samguk Sagi si Samguk Yusa) doua grupuri de femei denumite Wonhwa au existat inaintea grupului Hwarang. Datele istorice insa nu ne ofera lamuriri asupra naturii exacte a activitatilor intreprinse de Wonhwa, astfel ca unii invatati sustineau ca membrele grupurilor erau doamnele ce traiau la curtea regala sau chiar curtezane. Este important de retinut ca femeile au jucat un rol extrem de important in Corea pre-Confucianista, si in special in regatul Shilla, care a fost condus de 3 regine de-al lungul istoriei sale (singurele regine din istoria Coreei existand doar in regatul Shilla).

Wonhwa s-a destramat pentru totdeauna dupa ce unul din liderii gruparii si-a ucis rivala.   Dupa acesta intamplare, regele Jin Hung (534-576; al 24-lea rege Shilla, a domnit intre 540-576) a decis creeze o noua organizatie formata din baieti din familii bune si cu o educatie superioara si a redenumit-o Hwarang. Se spune ca initial, Hwarang, creata in al 37-lea an de domnie a regelui Jin Hung, nu a fost creata ca o organizatie militara, ci mai degraba ca una bazata pe un cod filosofic si moral.

Evolutie

O data cu consolidarea si extinderea regatului Shilla si cu intensificarea rivalitatilor militare intre cele 3 regate din secolul al saselea, organizatia Hwarang din Shilla a devenit din ce in ce mai importanta.

Spre sfarsitul secolului al saselea, cadetii Hwarang erau instruiti in arta calariei, in manuirea diverselor arme, in tragerea cu arcul, aruncarea cu sulita, precum si diverse alte activitati destinate dezvoltarii diferitelor abilitati.La finalul secolului al 7-lea, prestigiul organizatiei a crescut, iar numarul de membri a crescut.

In codul adoptat de organizatia Hwarang se resimt influente budiste cu precadere, cod ce are la baza cele 5 reguli, si a fost postulat de calugarul Won Gwang, devenind legi de nezdruncinat pentru gruparea Hwarang.   Cele 5 reguli si cele 9 virtuti:

  1. Loialitate monarhului (sagun ichung)
  2. Devotament si respect fara de parinti si profesori (sachin ihyo)
  3. Incredere intre prieteni (gyo-u isin)
  4. Nu exista retragere in timpul razboiului (imjeon mutwae)
  5. Aversiune fata de crime nejustificate (salsaeng yutaek)

In ceea ce priveste virtutile Hwarang, acestea sunt in numar de 9, respectiv:   In– (Omenie), Oui-(Dreptate), Yea-(Curtoazie), Ji-(Intelepciune), Shin-(Incredere), Seon-(Bunatate), Deok-(Virtute), Jung-(Loialitate) si Yong-(Curaj).

Membri celebri ai elitei Hwarang

Cele 10 grupuri de elita Hwarang (pe care le vom intalni in cadrul serialului Secretele de la palat)

1. Il Wyol Seong Do (Grupul de elita al Soarelui si Lunii) condus de Bo Jong;
2. Cheon Ryeong Ing Do (Grupul de elita nr. 1, Dragonul verde – reprezentare a estului)  condus de Seok Bum – fratele lui Chil Sook;
3. Yi Hwa Jeong Do (Grupul de elita Flori de cais) condus de Deok Chung;
4. Dong Baek Mae Do (Grupul de elita Camelia alba) condus de Baek Yui;
5. Bi Cheon Ji Do (Grupul de elita Zana zburatoare) condus de Al Jeong;
6. Hyeon Mu Ji Do (Grupul de elita Luptatorii negri – reprezentare a nordului) condus de Pil Dan ;
7. Hu Guk Seon Do (Grupul de elita Aparatorii statutului) condus de Im Jong;
8. Baek Hu Bo Do (Grupul de elita Tigrul alb/Kirin – reprezentare a vestului) condus de Dae Nam Bo;
9. Yun Sang In Do (Grupul de elita Deasupra norilor) condus de Seon Yeol;
10.Cheon Si Hwon Do (Grupul de elita Orasul celest) condus de Wang Yon

si grupul de elita Yong Hwa Hyang Do (Copacul inflorit al Dragonului) condus de Kim Yu Shin.

Hwarang astazi:

Multe productii cinematografice, carti de fictiune si chiar jocuri PC  ii descriu pe luptatorii Hwarang ca pe niste strategi militari, al caror tel de nezdruncinat a fost sa vada regatul Shilla unificat. Si astazi in Coreea, Hwarang reprezinta un ideal patriotic si o mandrie militara. Hwarang a dat si numele unui stil de lupta folosit in artele martiale, Hwarang-do.

sursa : http://koreafilm.ro/blog/tag/hwarang/

3 gânduri despre „Hwarangii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s