Donarea de organe


Este posibil ca, la un moment dat, doctorul sa-ti spuna ca ultima sansa pe care o mai ai ca sa duci o viata cat de cat normala este sa faci un transplant. Cat de repede te poti obisnui cu ideea de a accepta un organ strain in corpul tau? Mult mai repede, oricum, decat probabilitatea de a gasi acel organ. Ai dona unul din organele tale pentru un apropiat in suferinta? Citeste mai jos experienta dificila a unor oameni care au trecut prin toate aceste situatii extraordinare si a medicilor care fac minunea transplantului posibila.

Pentru echipa de medici la Fundeni, transplantul de rinichi a ajuns una dintre cele mai comune operatii. Zeci de pacient i le trec prin maini, insa putini sunt „norocosii” care pleaca acasa cu un transplant. De ce? Pentru ca lipseste materia prima, si anume rinichii sanatosi care sa poata fi preluati de pacientii care au nevoie disperata de ei.
„La transplant renal ajung pacientii aflat i in faza terminala de insuficienta renala, cei care sunt la dializa. Iar odata ce ajung la transplant, intervin doua mari probleme: banii, pentru ca medicamentele pe care trebuie sa le ia sunt foarte scumpe, si lipsa donatorilor”, spune nefrologul Eminee Kerezsy, care face parte din echipa profesorului Ionel Sinescu, inca de la primul transplant de rinichi pe care acesta l-a facut la Fundeni. Cele doua chestiuni sunt valabile pentru orice transplant care se practica la noi in tara, insa mai sunt si alte lucruri de luat in calcul. Pana la operatia efectiva de transplant, pacientii trebuie sa aiba grija sa nu intervina alte complica- tii, cum ar fi infectiile, pneumoniile sau racelile puternice. Transplantul nu va fi niciodata o optiune pentru pacientii cu HIV sau cu cancer in faza terminala, declara doctorul Kereszy. Ca sa ajunga sa faca transplant, pacientii trebuie sa fie in stare perfecta de sanatate, sa isi repare dantura, sa se ocupe de toate problemele de sanatate. De ce este nevoie de acest lucru? Pentru ca pacientii vor fi nevoiti sa ia medicamente care sa le slabeasca sistemul imunitar, astfel incat organul strain – transplantat – sa poata fi acceptat de organism. Si daca in organism exista o infectie si sistemul imunitar este scazut, atunci apare riscul ca organul sa fie respins. Medicamentele pentru scaderea imunitatii vor fi lua te toata viata, dupa operatia de transplant reusita.

ACORDUL PREZUMAT, O SOLUTIE?
|n Parlament exista un proiect de lege care, daca va fi aprobat, ne va transforma pe toti in potentiali donatori de organe. Societatea civica si Biserica dezaproba proiectul si cer gasirea unor metode care nu incalca vointa persoanelor.

LISTA DE ASTEPTARE PENTRU ORGANE, |N ROM^NIA, LA FINELE LUI 2008*

Pacienti inscrisi pe lista de asteptare in 2008 ……………………..490
Pacienti aflati pe lista de asteptare la 31.12.2008…………….2085
Numar de decese in randul celor aflati pe lista de asteptare in anul 2008 ……………… 26
Pacienti inscrisi pe lista de asteptare in 2008 ……………………..177
Pacienti aflati pe lista de asteptare la 31.12.2008……………….350
Numar decese in randul celor aflati pe lista de asteptare in anul 2008 ………. 50
Pacienti inscrisi pe lista de asteptare in 2008 ……………………….. 26
Pacienti aflati pe lista de asteptare la 31.12.2008……………….107
Numar de decese in randul celor aflati pe lista de asteptare in anul 2008 ………… 12
Pacienti inscrisi pe lista de asteptare in 2008 ……………………………8
Pacienti aflati pe lista de asteptare la 31.12.2008…………………. 22
Numar de decese in randul celor aflati pe lista de asteptare in anul 2008 …………2
Pacienti inscrisi pe lista de asteptare in 2008: ………………………. 35
Pacienti aflati pe lista de asteptare la 31.12.2008:………………… 90
Numar de decese in randul celor aflati pe lista de asteptare in anul

Donarea de organe

2008: …………..10

PASII DINAINTE SI DE DUPA TRANSPLANT

Din momentul in care numele pacientului a ajuns sa fie pus pe lista de asteptare pentru transplant, in cazul in care nu are un donator in familie, acesta poate astepta ani in sir pana la telefonul salvator. Cand organul apare, doctorii de la Fundeni ii vor chema pe acei pacienti a caror compatibilitate este cea mai potrivita cu cea a organului prelevat. „Transplantul se face de obicei pacientilor care au o compatibilitate de peste 50% cu organul. Nu conteaza numai grupa de sange, se fac si alte analize complicate, care determina aceasta compatibilitate.
O compatibilitate de 100% exista numai intre gemenii identici – monozigotici”, afirma doamna doctor Kereszy. Deci la Fundeni vor fi convocati de urgenta acei doi-trei pacienti care au o compatibilitate buna, nu conteaza ordinea in care sunt pe lista de asteptare, si va fi ales acela care este in cea mai buna stare de sanatate. Operatia de transplant de rinichi se face in maximum 48 de ore de la decesul persoanei aflate in moarte cerebrala si poate dura 5 ore. Dupa operatie, pacientul va fi dus la reanimare, apoi va fi tinut sub observatie in spital o luna de zile. Abia apoi va putea sa mearga acasa. Dar grijile lui nu s-au terminat aici… Dupa operatie, pacientul va trebui sa mearga la control la un medic de specialitate, cel putin o data pe luna, toata viata. Si modul de viata va fi cu totul altul; de acum incolo, cuvantul „cumpatare” va deveni litera de lege!
In Romania, donarea de organe este o operatiune complicata, care a fost rezolvata demult prin metode legale in Occident. „Cele mai multe din transplanturile de rinichi, 80%, sunt prelevate de la rudele pacientilor, iar restul de la persoane aflate in moarte cerebrala, in timp ce in tari din Occident raportul este invers”, spune doctorul Kereszy. Aceasta poate fi si explica- tia pentru care transplantul de rinichi a luat avans fata de transplantul de inima sau de ficat, organe care se „ob- tin” mai greu, numai de la persoane aflate in moarte cerebrala. Dar nici atunci nu e simplu: pentru a preleva un organ de la o persoana aflata in moarte cerebrala, medicii si pacientul trebuie sa ceara acordul familiei celui care mai traieste doar conectat la aparate. Acest acord este dat insa foarte rar, pentru ca lumea este prea putin informata, spune doctorul Kereszy. „Este greu sa ceri unei mame, al carei copil abia a murit, sa-si dea acordul pentru prelevarea inimii, ficatului ori rinichiului. Aici poate ar putea interveni si Biserica si sa pledeze in favoarea noastra”. In Parlament se afla in dezbatere de doi ani legea referitoare la acordul prezumat, care prevede ca oricine poate deveni donator de organe dupa ce a intrat in moarte cerebrala, daca nu a solicitat expres sa nu doneze, in timpul vie- tii. „Aici este alta problema. Nu poti sa spui ca cineva a fost de acord sa doneze organele doar pentru ca ai o lege in acest sens. Oamenii vor sa fie intrebati. Asadar, poate prin infiintarea unor carduri de donator, care sa fie distribuite prin doctorii de familie, problema s-ar reglementa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s