Despre Twaekwondo


TAEKWONDO W.T.F – este un gen olimpic al artelor martiale, venit din Corea.
Inca din timpuri stravechi oamenii isi dezvoltau abilitatile de a-si dobindi hrana si de a se apara de animale si dusmani. In acest scop ei inventau si construiau arme, neincetind sa se dezvolte fizic si spiritual prin racticarea diferitor jocuri, indeosebi sub aspectul ritualurilor religioase.
Lupta indelungata a oamenilor antici contra animalelor salbatice, de asemenea observatiile obiceiurilor animalelor si imitarea acestora, au adus poporul la dezvoltarea maestriei folosirii miinilor si picioarelor in timpul luptei. In asa fel a aparut o forma primitiva de lupta – TAEKKYON.

Primele inscrieri despre practica luptelor martiale cu numele TAEKKYON se refera la inceputul formarii statului maret Koguryo (aproximativ anul 37 i.Hr). Acest fapt este marturisit de desenele murale din mormintele regale Muyong-chong si Какchu-Chong. Printre aceste desene sunt infatisarile a doi barbati stind fata in fata in pozitie care ar aminti tehnica TAEKWONDO.
Anumiti oameni de stiinta afirma precum ca acesti oameni indeplinesc doar un dans religios. Totusi, se accepta precum ca istoria artelor martiale coreene au luat nastere in timpul existentei a trei state-cnezate:

Desene murale al unui mormint regal

1. Koguryo (aproximativ anul 37 i.Hr – anul 668 d.Hr);
2. Paekche (aproximativ anul 18 i.Hr. – anul 663 d.Hr.);
3. Silla (aproximativ anul 57 i.Hr. – anul 935 d.Hr.).
Aceste cnezate au luptat incontinuu contra navalirilor strainilor, fapt ce desigur a influentat dezvoltarea metodelor de lupta libera. Pe teritoriul acestor state au existat sisteme de lupta sub nume diferite.
Un mai mare interes in acest plan prezenta statul Silla, care a aparut cu 20 ani inaintea statului Koguryo si care era situat in partea de sud-est a peninsulei Corea.
In cnezatul Silla existau stiluri de lupta mult mai performante decit in statele Koguryo si Paekche. Ca rezultat s-a format o armata, care in sec. VII, cu ajutorul dinastiei Tan, a fost in stare sa invinga statul Paekche la est si Koguryo la nord.
Consolidindu-si pozitia, Silla a pornit contra dinastiei Tan, care incerca sa-si intinda dominatia pe toata peninsula Corea. La sfirsitul sec. VII, sustinind miscarea nationala de eliberare a statelor Paekche si Koguryo, Silla si-a anexat teritoriile acestora.
In acest timp o deosebita atentie i se acorda institutului militar-religios Hwarang (florile tineretei: “Hwa” – floare, “Rang”- tinar), fondatorul careia a fost calugarul budist Won Hyo. Institutul era format din copiii familiilor de aristrocrati, care si-au consacrat viata dezvoltarii spiritului si a corpului, slujirii Regatului Silla.
In pregatirea hwaran-ilor intrau diferite stiluri ale luptelor libere, printre care TAEKKYON si SUBAK, de asemenea intrau calaritul, tragerea la arc, scrima. Pe linga acestea se studia muzica, dansul, caligrafia si versificarea.
Hwaranii aveau Codul sau al Onoarei, elaborat de catre calugarul Won Kan si denumit Hwarando (calea hwaranilor). Iata citeva postulate ale Codului:
1. A fi devotat statului sau.
2. A stima parintii
3. A fi cinstit cu prietenii
4. A fi curajos in lupta
5. Refuzul de la violenta si omorul inutil.

Codul Onoarei al hwaranilor a devenit baza filosofica a TAEKWONDO-ului modern.
La baza pregatirii hwaranilor statea formarea personalitatii moderne si armonioase, capabile de a dirija cit afacerile de stat atit si cele militare. Ceea ce tine de cele militare, aici hwaranii erau la inaltime si stateau in primele rinduri, dind dovada de eroism si cujaj.
Pina la urma unificarea statului Silla s-a incheiat, si a a venit pacea. Incetarea razboaielor devastatoare a contribuit la dezvoltarea economiei si culturii. Dintr-o organizatie militara hwaranii s-au transformat intr-o grupa pasionata de muzica si poezie.
In decursul secolului IX in stat creste miscarea separatista. Razboaiele interne au adus la reducerea puterii centralizate de stat, si Silla s-a destramat. Dupa caderea statului Silla arta hwaranilor a fost uitata.
Despre existenta acestor trei state relateaza multe documente.  In anul 1145 Kim Bu-Shik si-a terminat lucrul asupra letopisetului „Inscrierile istorice ale celor trei state” („Samguk Sagi”), dedicata perioadei existentei cnezatelor Koguryo, Paekche, Silla.
In anul 1285 calugarul budist Ilyon a scris „Completari la istoria celor trei state” („Samguk Yusa”). Acest document relateaza ca hwaranii studiau luptele libere nu numai in scopul antrenamentului fizic si militar, dar si pentru distractii.
In secolul X unitatea statala a fost reintegrata. Noul stat corean a fost denumit Koryo (perioada 918-1392 d.Hr). Cu aparitia Koryo artele martiale si-au inceput o noua etapa in dezvoltarea sa.
In acest timp Subak se practica nu numai pentru mentinerea sanatatii si ca activitate sportiva, dar si ca arta martiala de valoare superioara.
Acest gen a fost monopolizat de catre militari si a stat la baza pregatirii militare.
In anul 1392 in Koryo la putere a venit dinastia Cho-sun, care a condus pina la anexia japoneza din 1910. In timpul conducerii dinastiei Cho-sun aspectul militar a disparut. Regele Taejo, fondatorul dinastiei Cho-sun, a inlocuit budismul cu confucianismul. El a emis postulatele: “Adevaratul Om face poezie, invata a cinta la instrumente muzicale si citeste clasicii chineji”. Civilii primeau o recunoastere mai mare decit militarii. Arta martiala coreana nu era stimulata. Artele martiale corespundeau paturilor simple ale populatiei, care continuau sa practice Subak si Taekkyon.
Necatind la faptul ca artele martiale nu erau sustinute de catre nobilime, militarii organizau competitii la Subak cu scopul de a alege soldati pentru inrolare. Robii petreceau mult timp pentru pregatirea catre competitii. Lor li se dadea o sansa de a deveni liberi si de a fi inrolati in caz de cistig.
In anul 1592 peste Corea s-au napustit grele incercari – s-a inceput razboiul Imdin, numit in cinstea anului 1592 conform calendarului corean-chinez. Razboiul s-a sfirsit in anul 1598 cu infringerea armatelor japoneze. In acest rastimp numarul celor ce practicau artele martiale se mareste.
Dupa razboi artele martiale se interzic. Predarea lor este pedepsita cu moartea. La sfirsitul secolului XVIII (in anul 1790) al 22-lea rege al dinastiei Cho-sun, regele Chongjo, a dat ordin de a stringe material pentru un manual de arte martiale pentru armata regala.

Pentru acest lucru a fost ales maestrul Lee Duk-moo, recunoscut ca om de stiinta, poet, caligraf, maestru al artelor martiale. In afara de toate era cunoscut ca un stiutor bun al clasicilor chineji rari. Ca rezultat a aparut tractatul Mu Ye Do Bo Tong Ji. El includea in sine miscarile si formele artelor martiale, asa ca Subak si Taekkyon, si o multime de tehnici cu armele – lancea lunga, sulita-coada, sulita-tridenta, sulita lunga din bambuc cu 11 lame, o mare atentie ii era acordata spadei.

fragment din cartea „Mu Ye Do Bo Tong Ji „

Cartea era constituita din introducere si 4 volume si este socotita clasica.
Dinastia Cho-sun a luat capat odata cu ocupatia japoneza a Coreei din 1910, cind ea a devenit colonie a Japoniei. Conducerea noua a interzis totul ce este de origine coreana, nu se permitea chiar sa vorbesti in limba coreana. Conducerea Japoniei a incercat sa schimbe mentalitatea poporului corean prin metoda schimbarii numelor. Desigur ca acest fapt s-a rasfrint si asupra artelor martiale. Toate artele martiale armate si neinarmate au fost interzise. In locul lor se propagau larg genurile japoneze – jiu-jitsu, kendo, karate, judo s.a. Influenta japoneza a fost atit de puternica ca si pina astazi multe dintre ele, de exemplu judo si kendo, sunt reconoscute de catre coreeni ca nationale.

Etapa moderna a dezvoltarii TAEKWONDO

Dupa infringerea in al Doilea razboi mondial Japonia si-a pierdut influenta asupra peninsulei Corea.  Dupa dobindirea independentei de catre Corea la 15 august 1945, artele martiale coreene incep o noua etapa a dezvoltarii. In aceasta perioada apar diferite scoli (Kwan): “Chung Do Kwan ”, “Moo Duk Kwan”, “Han Moo Kwan”, “Chang Moo Kwan”, “Jung Do Kwan”, “Ji Do Kwan” и “Song Moo Kwan”.
Multi maestri erau cointeresati in transformarea artei martiale intr-un gen national de sport si in anul 1955 scolile s-au unit in Tang Soo Do. Continua lucrul asupra formarii noului stil de lupte:
· 11 aprilie 1957, consiliul de instructori si istorici dau nume noului stil de arta martiala – TAEKWONDO (TAE – picior, KWON – mina, DO – cale). Maestrii considerau ca e necesar de a fonda o Asociatie, si ca rezultat Taekwondo va fi recunoscut ca stil national de sport.;
· 16 septembrie 1961 – fondarea Asociatiei Tang Soo Do;
· la 20 iunie 1962 asociatia a fost primita ca membru al Asociatiei stilurilor coreene de sport amator;
· la 24 octombrie 1962 TAEKWONDO este primit ca stil sportiv oficial la editia a 43 a Jocurilor Nationale;
· la 5 august 1965 Asociatia Tang Soo Do a fost redenumita in Asociatia Coreana TAEKWONDO;
· la 28 octombrie 1966 s-au petrecut primele competitii la TAEKWONDO;
· la 17 ianuarie 1971 presedinte al Asociatiei TAEKWONDO este ales Un Yong Kim;
· la 26 mai 1973 s-a petrecut Primul Campionat al Lumii la TAEKWONDO;
· la 28 mai 1973 se formeaza Federatia Mondiala de TAEKWONDO (W.T.F).;
· la 18 octombrie 1974 s-au petrecut Campionatul Mondial al Asiei la TAEKWONDO;
· la 5 octombrie 1975 W.T.F. s-a afiliat la Asociatia Federatiilor Stilurilor Internationale Sportive (GAISF);
· la 9 aprilie 1976 Comitetul Executiv al consiliului sportiv international al puterii armate a primit TAEKWONDO ca stil oficial sportiv;
· la 17 iulie 1980 W.T.F. a fost recunoscuta de catre Comitetul International Olimpic la cea de a 83 sesiune in Moscova;
· la 5 februarie 1982 TAEKWONDO a fost primit in calitate de numar demonstrativ la Jocurile Olimpice din Seul din 1988;
· la 28 septembrie 1984 TAEKWONDO a fost primit in calitate de stil oficial sportiv la a III Asamblee Generala a Comitetului Olimpic din Asia;
· la 3 iulie 1986 s-a petrecut Prima Cupa Mondiala la TAEKWONDO in Colorado Springs, S.U.A.;
· la 30 septembrie 1986 TAEKWONDO a fost inclus in calitate de stil oficial sportiv la Jucurile a 10 a Asiei in Seul, unde au participat 17 tari;
· la 29 noiembrie 1986 s-a petrecut Primul Campionat al Lumii la TAEKWONDO intre universitati;
· la 9 august 1987 TAEKWONDO a fost primit in calitate de stil oficial sportiv la a 10 editie a Jocurilor Pan-Americane in Indianopolis, unde au participat 26 tari;
· la 7 octombrie 1987 s-a petrecut Primul Campionat Mondial feminin la TAEKWONDO in Barcelona, Spania;
· la 17-20 septembrie 1988 TAEKWONDO a fost reprezentat ca numar demonstrativ la Jocurule Olimpice din Seul, unde au participat 192 tari;
· la 26 aprilie 1989 TAEKWONDO a fost primit ca numar demonstrativ la Jocurule Olimpice din Barcelona;
· la 23 iulie 1992 presedintele W.T.F. Un Yong Kim este ales in calitate de Vicepresedinte al Comitetului International Olimpic la cea de 99 sesiune;
· la 4 septembrie 1994 ТAEKWONDO este acceptat ca stil oficial de sport la Jocurile Olimpice din Sydney din anul 2000 la cea dea 103 sesiune din Paris a Comitetului International Olimpic;
· la 15 februarie 1995 W.T.F. este primita in calitate de membru a Asociatiei Federatiilor Internationale a Jocurilor Olimpice de Vara;
· in martie 1996 Organizatia sportiva Pan-Americana a recunoscut TAEKWONDO ca gen sportiv al competitiilor la editia a 13 a Jocurilor Pan-Americane din Winipeg, Canada, in 1999.

In componenta Federatiei Mondiale la TAEKWONDO intra 157 state, dintre care 32 state ale Fedratiei Taekwondo din Asia, 46 state ale Uniunii Europene de TAEKWONDO, 22 state ale Federatiei Americane de TAEKWONDO, 42 state ale Federatiei TAEKWONDO Pan-Americane.

3 gânduri despre „Despre Twaekwondo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s