Jean Constantin condus pe ultimul drum


Râdea pe scenă şi plângea în culise. A ridicat pânzele sus şi a plecat pe mare, privându-şi prietenii peste umăr. Jean. Şi atât. Şi pentru prieteni şi pentru admiratori. Şi-a început cariera la teatrul Fantasio din Constanţa şi tot acolo joacă acum ultimul rol. Îl aplaudă, cu tristeţe de această dată colegii, prietenii şi admiratorii, care vineri l-au condus pe ultimul drum pe regretatul actor.

Sute de constănţeni au aşteptat, vineri, în faţa Teatrului Fantasio din Constanţa, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe marele actor Jean Constantin, sicriul fiind scos din foaierul teatrului în ropote de aplauze.

În foaierul teatrului s-a aflat şi fanfara Forţelor Navale, care a oferit o ultimă reprezentaţie. În foaierul teatrului erau zeci de coroane de la prieteni, autorităţi locale şi de la simpli admiratori.

Sicriul cu trupul actorului a fost dus apoi la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa şi, pe tot drumul de la Teatrul Fantasio până la catedrală, artistul a fost aplaudat de constănţeni. Jean Constantin a fost înmormântat vineri după-amiază în Cimitirul Central, pe aleea principală a cimitirului, acolo unde este şi locul de veci al fostului său partener de scenă Gelu Manolache.

Viaţa lui Jean Constantin s-a măsurat în hohote de râs, în feţe împrumutate pe rând persoanjelor diferite. Maestrul Jean s-a stins singur, de parcă nu s-ar fi îndurat să plece. Vestea tristă i-a adunat pe toţi la casa mortuară din Constanţa, acolo unde Jean, tace.

„Am avut o prietenie pe care am purtat-o cu toţi cei care …De multe ori ne-a scos din impas, din neîncredere”, a spus Alexandru Arşinel.

„De câte ori am apelat sau a simţit el că aş avea nevoie de un ajutor a sărit imediat”, îşi aminteşte Vasile Muraru.

„El era o fineţe nici nu te aşteptai ca Jean să spună o porcărie, nu exista aşa ceva. Pe scenă avea eleganţă, avea nobleţe, ţinută de artist mare”, spune Stela Popescu.

Pentru ei Jean era altcineva. Actorul din spatele scenei, omul dezbrăcat de roluri, prietenul de nădejde…

Jean Constantin s-a stins miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. Actorul fusese internat săptămâna trecută la secţia de terapie intensivă la Spitalul Fundeni, după ce a suferit un infarct. A fost transferat, la cerere, de la Spitalul Judeţean Constanţa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s