Jean constantin A ……….. murit


Actorul Jean Constantin a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, a spus Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti, citat de Mediafax.

Alexandru Arşinel a spus că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de către rudele sale.

În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

Alexandru Arşinel: A murit unul dintre cei mai buni prieteni ai mei

Arşinel a spus că Jean Constantin a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, dar şi un actor extraordinar.

Arşinel l-a descris pe Jean Constantin ca pe „o mare personalitate, un actor extraordinar, iubit de marele public”. „A fost un om care nu a adus decât zâmbetul pe buzele spectatorilor”, a mai spus Arşinel.

Sebastian Papaiani: Jean Constantin este de neînlocuit

Actorul Sebastian Papaiani spune despre colegul şi prietenul său Jean Constantin, care a încetat din viaţă miercuri, că este de neînlocuit, asemenea multor alţi artişti dispăruţi în ultimii ani.

„Nu vom mai avea altul ca el”, a declarat, printre lacrimi, Papaiani, coleg de platou cu marele dispărut în filme ca „Toate pânzele sus!”, „Nea Mărin Miliardar” şi „Secretul lui Bachus”.

Mircea Diaconu: Jean Constantin a fost un om drag, care o să lipsească tuturor

Senatorul Mircea Diaconu regretă moartea actorului Jean Constantin spunând despre acesta că a fost „un om drag”, care o să lipsească tuturor.

„Este o veste proastă. Din păcate vine în zilele acestea în care primim alte veşti proaste”, a spus actorul, care a adăugat că Jean Constantin a rămas, din fericire, în pelicule, în ce s-a filmat cu el, în amintirile tuturor.

„Sper ca o vreme, cât mai lungă, Jean să rămână cu noi
„, a mai afirmat Mircea Diaconu.

El a menţionat că a colaborat din plin cu Constantin, cu care a trăit uneori „ca pe front”. „Uneori aşa e, ca şi cum ai face războiul cu cineva. Pot să spun că am făcut războiul şi eu cu el”, a spus Diaconu.

Menţionând că a fost un foarte bun prieten cu Jean Constantin, Diaconu a menţionat că în anii ’75-’76 au făcut un film cu el. „Trăiam împreună, nu pleca să mănânce fără mine. Am trăit. E ca o rudă apropiată. Poate i-am fost şi eu ca şi copilul lui”, a spus senatorul liberal.

Mircea Diaconu şi-a amintit că Jean Constantin i-a propus să-i devină şofer şi că regretă că atunci l-a refuzat.

„La un moment dat mi-a zis: «Mă, tu conduci
aşa de bine maşina, nu vrei să fii şoferul meu?». N-am avut timp
şi păcat că n-am avut timp să-i fiu şofer şi mi-aş fi dorit, jur, aşa, ca să fiu lângă el. Pot spune despre el că a fost un om drag tuturor şi o să ne lipsească tuturor”, a mai spus Mircea Diaconu.

Emil Hossu: Jean Constantin a fost un om care împărtăşea bucuria de a trăi

Actorul Emil Hossu, coleg cu Jean Constantin în antologica producţie „Secretul lui Bachus”, spune despre marele dispărut că a fost un om care împărtăşea bucuria de a trăi, iar moartea sa este o mare pierdere pentru lumea artistică şi pentru publicul spectator.

„Publicul este singurul care va hotărî cât de mare este această pierdere. S-a dus Dinică, s-a dus Iordache, s-a dus şi Jean…”, a spus, pentru NewsIn, Hossu.

Jean Constantin – o carieră dedicată comediei, de la „Toate pânzele sus” la „Poker”

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

A început să muncească la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie.

Actorul a debutat anii ‘60 şi a jucat în circa 80 de filme, cum ar fi „Baronul Ecluzei” (1960), „Răzbunarea haiducilor”(1968), „Zile de vară” (1968), „Prea mic pentru un război atăt de mare” (1969), devenind celebru în anii ’70, cu seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)”, unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi „Nea Marin miliardar” (1979), unde i-a avut colegi Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică. Totodată, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din „Toate pânzele sus”, de Mircea Mureşan.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără „Poker” şi „Supravieţuitorul” (2008), de Sergiu Nicolaescu, „Roming”, de Jiri Vejdelek (2007), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), de Cătălin Mitulescu, „Păcală se întoarce” (2006), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Chiriţa la Iaşi” (1987), „Iancu Jianu, haiducul” (1981), „Nea Marin miliardar” (1979), „Haiducii lui Saptecai (1970)”, „Procesul alb” (1965) etc.

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdută”, de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care „Vine poliţia!” de la Pro TV şi în „Regina”, difuzat de Acasă TV.

Dumnezeu i-a dat talent şi a reuşit, dar nu a fost uşor. Îi plăcea de mic să spună poezii, iar părinţii îl încurajau, mamă lui avea voce, iar tatăl lui era comic. Viaţa maestrului Jean Constantin a fost muncită, a făcut navetă cu trenul, chiar şi cu căruţa că să ajungă la teatru, dar a depus suflet în tot ce făcea, altfel, maestrul spunea că: ” dacă nu trece prin tine, publicul te simte”.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Cel care a fost considerat „maestrul comediei” a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava.

Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae”.

În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică „Omul care aduce hazul”, publicată în 1998.

Din 1999, Jean Constantin este şi cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit. El a fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s